Apunte Público

1.1. Característiques i conceptes bàsics del transport

Transport: Activitat de desplaçament de béns i persones a través de mitjans específics. Activitat present al llarg de la història en practicament totes les activitats humanes. Per tant, universal.
L'evolució del transport ha sigut constant al llarg del temps, amb el seu punt àlgid al s. XX, on té la seva major incidència tant en l'àmbit urbà com interurbà.
Entenem el transport com un sistema integrat dins l'esquema territorial i econòmic d'una societat. Un sistema és un conjunt d'elements en interacció dinàmica, organitzats en funció d'un objectiu: en aquest cas, el transport de béns, mercaderies i persones d'un punt a un altre.
Un sistema de transport consta de 3 elements bàsics:
  1. La infraestrcutura: Nodes, vies o xarxes sobre les quals es desenvolupa l'activitat de desplaçament. Els nodes inclouen estacions, ports, aeroports etc., mentres que les vies i xarxes inclouen les carreteres, les vies ferroviàries o qualsevol tipus d'infraestructura lineal que suporta l'activitat del transport. 
  2. Els vehicles: Sobre la infraestructura es desenvolupa un altre punt, els vehicles, eina fonamental pel desenvolupament dels sistemes de transoport. La majoria necessiten de xarxes pel desplaçament, mentres que altres (avions) només nodes.
  3. L'entitat: com a últim punt tenim l'entitat, que engloba aquelles empreses o organismes, ja siguin públics o privats, que s'encarreguen de desenvolupar l'activitat de transport, dotant-la de capital humà i econòmic. Són elements fonamentals pel desenvolupament del sistema, ja que si no existeix un organisme darrera dels sistemes de transport, la infraestructura o els vehícles no poden funcionar, al necessitar de recursos econòmics i humans per poder operar.

¿Ya tienes cuenta? Haz login